čtvrtek 11. dubna 2013

Mýdlárna

Byli jsme v mýdlárně, kam náz vzala už naše známá cestovní kancelář CK2. Jely tam s námi třídy 3. B i 3. C a dokonce i několik dětí z páté třídy. V autobuse nás přivítal moc milý pán, se kterým jsme hráli různé hry. Třeba hlavolamy - hledali jsme názvy věcí z koupelny v jiných větách. Druhá hra se jmenovala račí šifra. Pán nám říkal různá slova a my jsme museli poznat, co to je. Např. "olda crz" znamená "zrcadlo". Trik byl v tom, že všechno bylo napsané pozpátku. Proto se šifra jmenuje račí - raci totiž chodí pozpátku.

Pak jsme dorazili do mýdlárny. Ještě než jsme vystoupili z autobusu, přišel pán, který byl ředitel celé mýdlárny. Povídal nám, jak to celé vzniklo a z čeho je mýdlo. Také nám povídal o tom, jak vznikalo před 5000 lety. Také víme, že nejsmradlavější národ byli Vikingové - protože do mýdla nepřidávali žádnou vůni.

Rozdělili jsme se na čtyři skupiny - my jsme zůstali pohromadě jako 3. A. Nejprve jsme se naučili balit mýdlo a také jsme zjistili, že mýdlo může být buď průhledné nebo neprůhledné. Pak si nás převzal pan ředitel a s ním jsme poznávali vůně: limetku, mátu, vanilku, skořici, meduňku, meruňku, levanduli a mandli. Aby nás nebolela hlava, napili jsme se šťávy a dali si tyčinky k jídlu. Paní učitelka měla výborný čaj.







Další stanoviště byla výroba šumivých koulí z jedlé sody, kyseliny citrónové a čokolády s višní. Naplnili jsme si každý jednu polokouli a paní nám pomohla udělat druhou. Obě se spojily a vznikla kulička. Když jsme si umývali ruce, pustili jsme vodu na zbytek sody a viděli jsme, jak to šumí. Když si kuličky odpočinuly, každý si jednu sám vyklopil (někdo si vyklopil i dvě).














Pak jsme šli svačit a nakupovat - na to jsme se všichni moc a moc těšili. Nakoupili jsme třeba: různá mýdla, šumivé kuličky, mýdlo ve tvaru bábovky, olejíček, sprchový gel, různé krémy, lesk na rty a podobně.

Velká zábava přišla po svačině - vyráběli jsme si vlastní mýdla. Ne hranatá, ale podle vlastní fantazie. Dostali jsme malou podložku v barvě, jaká se nám líbila a na ni jsme si dávali různé vykrojené tvary. Byla tam třeba zvířata, hvězdičky, kytičky, srdíčka atd. Všem se nám to moc povedlo. Tato mýdla jsme si pak ještě sami zabalili a nechali jsme si je.







Úplně nakonec jsme dostali od paní vedoucí tašku s překvapením - bylo tam jedno mýdlo a jedna šumivá koulička. K tomu jsme dostali malý letáček, kde se píše o různých mýdlech.

Cestou zpátky jsme dohrávali hru se slovy (šifru) a protože jsme byli hodní, dostali jsme ještě magnetky se zvířátky. Paní učitelky dostaly hrníček jako pozornost od cestovní kanceláře.

V mýdlárně se nám moc líbilo a nikdo nelitoval, že se výletu zúčastnil. Těšíme se, až zase příště někam pojedeme.



Nadiktovali žáci 3. A, do počítače naťukala paní učitelka.

Žádné komentáře:

Okomentovat