středa 5. března 2014

ŠvP Vápenka - sedmý den

Už zítra se s Vámi uvidíme! Moc se těšíme, ale zároveň je nám to i maličko líto. Docela dost se nám tu totiž líbí. A v místní jídelně vaří výborně! (Lépe než doma ale samozřejmě NE.:-))

Na dnešek jsme se obzvlášť těšili, čekal nás totiž výlet do Trutnova, nedalekého města, kde jsme měli navštívit místní muzeum a pak mít nakupovací den.

V muzeu to bylo skvělé, učili jsme se, jak se dříve živili místní lidé a jak pomáhaly děti - jak už víme, v horách se nedá pěstovat ovoce nebo zelenina, kvůli zimě a půdě. Proto se tu pěstují spíše brambory a dříve i len. Ten se musel zasít, natrhat, nechat zvlhnout a pak se upravoval na různých strojích do podoby vláken. Nejprve nalámat, pak ještě trochu "ohoblovat", pak vyčesat na ježkovi a pak smotat. Z toho vznikal provázek, ze kterého se dalo vyrábět a tkát. Zkusili jsme si všechno (až na zasívání a namáčení). Vznikly nám tak provázky pro štěstí, které jsme si mohli dát na ruku a za správně odpovězené otázky jsme navíc dostali na ruku také razítko tohoto muzea.







 





 
 

 (Všichni jsme byli nadšeni místními koťaty :-))




Když jsme si  udělali provázky, vrhli jsme se na výrobu mýdla. Moc informací o něm sice nevíme, ale mohli jsme si do formiček nalít mýdlo barvy podle vlastního výběru. Budou to většinou dárečky pro vás :-)





 




Když jsme si vše vyrobili, šli jsme zpátky k autobusu. Ten nás dovezl blíž do města. Vyšli jsme na náměstí a tam měli skoro hodinu rozchod. Bylo to skvělé, nakupovali jsme hračky i sladkosti, někdo si koupil horkou čokoládu a i paní učitelky zašly na jedno kafíčko. Největší úspěch v nakupování měly legové figurky, umělohmotné meče a také maska lebky Jacka Sparowa z pirátů z Karibiku. Filip si koupil takový knír, že si paní učitelka myslela, že snad děti přivedly nějakého cizího staršího pána místo něj. Měli jsme krásné počasí, takže se nám den opravdu vydařil.

I to fotografování ve městě jsme si užili. Se samými sochami! :-)


Bláznivá foto!
 





Kdybychom zpátky jeli ještě o chvilku déle, nejspíš bychom usnuli, nějak nás ten výlet zmohl. K obědu jsme měli svíčkovou s  knedlíky, pak hodinový polední klid, po kterém nás paní učitelky vyhnaly nahoru do herny a my jsme si hráli ping-pong a městečko Palermo.

Potom jsme se dohadovali, jestli jít nebo nejít ven. Začalo totiž trochu poprchávat. Paní učitelky se nás zeptaly, kdo chce jít ven a přihlásilo se sedm rukou. Ostatní byli pro balení a pak návštěvy a hernu. Netrvalo nám vůbec dlouho si zabalit, ale paní učitelka si není úplně jistá, jak moc máme věci poskládané a jak moc jen tak poházené v kufru. To asi pořádně zjistí zítra, až kufry nebudeme moct zapnout :-)

Po balení  jsme šli hrát "kuželník" (to je - jak paní učitelka soudí - náš název pro kulečník:-)) nebo pinec či fotbálek. Opět jsme byli příjemně naladění až do večera, až tak příjemně, že jsme začali bláznit a lítat po budově, až nás paní učitelka zase musela zahnat na vlastní pokoje. No tak jsme tam (alespoň největší částí těla) byli.


S několika dětmi (včetně našeho Matyho) šla paní učitelka Kalousová ven. A co tam dobrodruzi nenašli! Vzkaz od Yettiho, ve kterém psal, že se raději nebude ukazovat, aby po něm ještě další lidé mohli pátrat. Za snahu nám ale u chaty ukryl odměnu pro všechny děti! Paní učitelky nám ji rozdělily podle počtu bodů - na prvním místě se umístili Krakonošové s Vaškem a Býci s Adamem. Pěkně se nám to pořadí totiž ještě promíchalo, když paní učitelky přidělily stopy za bodování čistoty pokojů. Skupina B dohnala skupinu K a ještě další skupiny se také promíchaly v pořadí. Sladkou odměnu ale dostali všichni.

 








Paní učitelky nám poděkovaly za příjemně strávený týden, všichni  jsme si popovídali o tom, jak se nám tu líbilo a co se nám naopak nelíbilo, u některých dětí jsme zjistili, že asi mají čtyři nohy, protože si nechávají dva páry bot na cestu do Prahy v lyžárně :-)
A pak už nám paní učitelky pustily slíbený konec Harryho Pottera (kterého jsme včera nestihli dokoukat). Tak jsme měli třetí "kino" na škole v přírodě. Prostě paráda!

Zítra je příjezd předpokládán ve 12:00. Kdyby se něco změnilo, paní učitelka se pokusí dát krátkou zprávu během cesty na tyto stránky z mobilu, ale jinak nás prosím čekejte, třeba i s předstihem, kdybychom dorazili dřív.

Vzkaz paní učitelky: Moc prosím všechny rodiče, aby nezapomněli před odjezdem domů přijít a prohodit pár slov. Abych měla jistotu, že žádné z dětí neodešlo samo. Děkuji!

A tím pro nás zápis ze ŠvP končí. Zbytek už vám povíme, až se vrátíme domů. Pokud máte zájem, podívejte se na stránky 3. A nebo 3. B - budou tam fotky z dalších výletů, pravděpodobně i v lepší kvalitě, protože naše paní učitelka musela už od prvního dne kvůli rozbitému foťáku fotit pouze mobilem.

Žádné komentáře:

Okomentovat